Τηλέφωνο 2310 222 303

Αργό ή γρήγορο στέγνωμα χρωμάτων

Αργό ή γρήγορο στέγνωμα χρωμάτων

Ο χρόνος στεγνώματος των χρωμάτων έχει να κάνει με πάνω από ένα παράγοντα.

Η επιφάνεια του πίνακα παίζει τεράστιο ρόλο στο χρόνο στεγνώματος των χρωμάτων. Όταν η επίστρωση του μουσαμά έχει μία μόνο ακριλική στρώση ,τότε ο μουσαμάς παραμένει απορροφητικός  γιατί η βασική στρώση είναι πολύ λεπτή. Οι μουσαμάδες που πωλούνται στα καταστήματα χόμπι σε έτοιμα τελάρα είναι συνήθως πολύ απορροφητικοί. Έτσι, τα χρώματα λαδιού σύντομα θα απορροφηθούν από τον ίδιο το μουσαμά και θα στεγνώσουν γρηγορότερα.

Εάν αγοράσετε ένα ρολό μουσαμά , αυτός έχει συνήθως διπλή ακρυλική επίστρωση και τα χρώματα στεγνώνουν αργότερα. Προτού αρχίσετε να ζωγραφίζετε , καλύψτε το μουσαμά με δύο στρώσεις Γκέσο. Όταν το Γκέσο  στεγνώσει κάντε μία μίξη  από ψημένη σιένα ,κόμπαλτ  μπλε και ωμή σιένα. Με ένα κομμάτι πανί απλώστε το χρώμα στο μουσαμά αραιώνοντας το με νέφτι και λίγο λινέλαιο. Αυτή η διαδικασία θα προστατέψει τις ίνες του μουσαμά από τα χημικά που έχουν ορισμένα χρωμάτων.

Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα μείγμα από ίσα μέρη λινελαίου, παπαρουνέλαιου (poppy oil), και λαδιού  σταντ ( stand oil) με μικρή ποσότητα  βερνικιού Ριτάτς (retouch varnish)). Αυτό το μείγμα φέρει τις ιδιότητες όλων αυτών των μέσων ζωγραφικής. Το βερνίκι ριτάτς δένει καλά το χρώμα στo μουσαμά ακόμη κι αν έχει στεγνώσει πολύ το προηγούμενο στρώμα. Το λινέλαιο δίνει γυαλάδα, το παπαρουνέλαιο δεν κιτρινίζει, ενώ το σταντ λάδι με την παχύρευστη υφή του είναι καλό για τα τελειώματα. Το μείγμα στεγνώνει επαρκώς σε 24 ώρες και αν επείγεστε χρησιμοποιείστε λίγο νέφτι ή άλλο στεγνωτικό.

Τα χρώματα στεγνώνουν όμως σε διαφορετικούς χρόνους. Το άσπρο Φλέικ (flake white) παραδείγματος χάριν στεγνώνει γρήγορα ενώ το άσπρο τσίγκου στεγνώνει πολύ αργά. Όταν κάνετε μείξεις με ψημένη ούμπρα-ωμή ούμπρα- και φλέικ άσπρο  τότε τα χρώματα  στεγνώνουν γρήγορα. Τα λαμπερά χρώματα όπως το κόκκινο καδμίου –το κίτρινο καδμίου και το αλίζαριν κρίμσον κάνουν τα χρώματα με τα οποία αναμειγνύονται να στεγνώνουν πιο αργά.

Αναρτήθηκε από ΛΑΣΚΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ

copyright ©  http://www.laskarisart.blogspot.com/

ΧΑΡΤΗΣ

ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑ